Dissabte, 11 de maig de 2013
A les 8 hores, sortim de la plaça de l’església de Gavà cap a Sant Fruitós de Bages. Fem una petita parada a l’estació del cremallera de Montserrat per esmorzar.
Continuem el nostre camí fins arribar al nostre punt de destí, Món Sant Benet.
Món Sant Benet – Sant Fruitós de Bages
El monestir de Sant Benet és dels pocs monuments en què les diferents èpoques, des de l'alta edat mitjana fins al modernisme, han deixat la seva empremta.
El monestir romànic, l'època gòtica, el barroc i el modernisme han deixat el seu llegat monumental.
La museografia de Món Sant Benet inclou els itineraris medieval i modernista i s'ha concebut a partir d'un muntatge multi sensorial, que provoca un efecte vivencial.
L’Historia del Monestir comença als segles XII i XIII amb la construcció de l’església i el claustre de la comunitat benedictina. El monestir va estar actiu fins l’any 1835. A l’any 1907, Elisa Carbó, mare del pintor Ramon Casas, va comprar la propietat, el qual va encarregar a Puig i Cadafalch la seva restauració per ser adaptada com a habitatge.
Després d’anys d’abandonament, l’any 2000, una entitat bancària va adquirir la seva propietat i, a l’any 2007, es va inaugurar Món Sant Benet, tal i com el coneixen ara.
Un cop finalitzada la visita, i abans de dinar, ens ofereixen una demostració de com s’elaborava antigament la xocolata i a continuació una petita degustació del mateix.
Ja em començar a fer boca, per la qual cosa, ens dirigint al restaurant "la fonda", a on varem degustar un bon àpat.
A l’hora prevista, sortim cap a Manresa.
Carrer del Balç - Manresa
Per poder visitar amb comoditat el carrer del balç, el grup s’ha de dividir amb dos, ja que l’espai existent no aconsella mes de 20 persones.
El carrer del Balç, que formava part del nucli de la ciutat medieval sorgit a l’entorn del mercat, a la plaça Major, és un magnífic exemple de
l’urbanisme medieval.
De traça estret i sinuós, el carrer s’adapta al perfil d’una balcera, amb diferents nivells esglaonats, i discorre sota els porxos que s’aixequen entre casa i casa per tal d’aprofitar l’escàs espai que hi havia a l’interior de la ciutat murallada.
Aquest carrer conserva encara l’essència d’un ambient medieval.
L’església gòtica que avui hem pogut visitar, fou dissenyada per Berenguer de Montagut, que també va projectar obres tan importants com Santa Maria del Mar a Barcelona.
Les obres van començar a l’any 1325, però fins a finals del segle XV, no es va acabar el temple.
La Seu, també presenta un gran interès per les obres d’art que conserva en el seu interior, especialment de retaules gòtics.
La planta es d’una sola nau, d’una extraordinària amplitud, envoltada de capelles laterals mes baixes que provoquen l’efecte d’estar dins d’un espai distribuït en tres naus.
Un cop finalitzada aquesta visita, tornem cap a Gavà, a hom arribem sobre 2/4 de vuit.